Sunday , December 10 2023

Sterilizare La Rece Instrumentar

De ce este eficienta procedura de sterilizare la rece instrumentar?

Procedura de sterilizare la rece instrumentar reprezinta un proces. Acest proces are scopul de a elimina toate microorganismele, inclusiv bacterii, virusuri si spori bacterieni, care se afla pe suprafata instrumentelor medicale si stomatologice.

Procedura este efectuata la temperaturi foarte scazute. Aceste temperaturi variaza intre -70°C si -80°C. Pentru efectuarea sterilizarii la rece a instrumentarului medical, sunt folosite anumite substante chimice. Acestea pot fi de exemplu peroxidul de hidrogen sau formaldehida.

Se alege substanta chimica folosita pentru acest tip de procedura in functie de instrumentele sterilizate, si in functie de materialele din care sunt acestea confectionate.

Avantaje sterilizare la rece instrumentar

Procedura de sterilizare la rece a instrumentarului medical vine la pachet cu un numar semnificativ de avantaje. Vom face o lista cu unele dintre cele mai importante avantaje ale acestui tip de sterilizare in randurile de mai jos.

1. Eficacitate in combaterea agentilor patogeni

Fara doar si poate, procedura de sterilizare la rece instrumentar este deosebit de eficienta pentru distrugerea sau inactivarea unei game largi de agenti patogeni.

Sterilizare La Rece InstrumentarIndiferent ca este vorba despre bacterii, virusuri, fungi si spori, acesti agenti patogeni sunt distrusi in urma unei astfel de proceduri. In acest fel, instrumentarul medical devine complet steril si nu reprezinta un risc pentru pacienti.

2. Protectie impotriva daunelor la instrumentar

Metodele de sterilizare la cald, iar aici ne gandim in primul rand la autoclava, pot fi periculoase pentru instrumentarul medical. Exista instrumente care au in componenta materiale plastice sau materiale sensibile la caldura.

Aceasta procedura este efectuata la temperaturi mult mai mari decat punctul de fierbere al apei care este de 100 de grade Celsius. In aceste conditii, pentru a proteja instrumentarul medical, se recomanda sterilizarea la rece a instrumentarului medical.

3. Rapiditate

Procesul de sterilizare a instrumentarului medical la rece este rapid si eficient. Toate instrumentele medicale care urmeaza sa fie sterilizate, pot fi pregatite pentru sterilizare intr-un timp relativ scurt.

Si mai important este faptul ca procedura in sine de sterilizare dureaza putin timp, astfel ca instrumentele devin repede sterile si pot fi utilizate din nou de catre personalul medical.

4. Prevenirea infectiilor

Un alt avantaj asociat cu procedura de sterilizare la rece instrumentar este reprezentat de prevenirea infectiilor. Aceasta procedura elimina riscul de contaminare cu agenti patogeni.
Din acest motiv, sunt eliminate riscurile de a dobandi infectii asociate cu instrumentarul medical nesterilizat.

5. Compatibilitate cu o gama variata de materiale

Procedura de sterilizare la rece instrumentar are avantajul de a fi compatibila cu o gama larga de materiale. Pot fi sterilizate prin aceasta procedura inclusiv instrumente medicale din plastic, metal, sticla si cauciuc.

Chiar si materialele sensibile nu doar la caldura ci si la umiditate pot fi sterilizate prin aceasta metoda. Tocmai din acest motiv, atat in spitale cat si in clinici stomatologice sau diverse clinici private, se foloseste metoda de sterilizare la rece a instrumentelor medicale.

6. Siguranta personalului medical

Sterilizarea la rece este o procedura care nu implica expunerea la temperaturi ridicate sau la vaporii periculosi.

Datorita acestui aspect, acest proces este unul sigur pentru personalul medical care gestioneaza instrumentarul sterilizat.

7. Conformitate cu standardele de siguranta

Sterilizarea la rece este o metoda recunoscuta si acceptata la nivel global in ceea ce priveste sterilizarea instrumentarului medical. Acest lucru este foarte important dat fiind faptul ca ajuta institutiile medicale sa respecte standardele stricte cu privire la siguranta si reglementarile in domeniu.

Concluzie

Asadar, procedura de sterilizare instrumentar la rece reprezinta o metoda sigura, rapida si eficienta entru sterilizarea instrumentarului medical. Este o procedura care ofera foarte multe avantaje, iar 7 dintre acestea au fost pe scurt prezentate in randurile de mai sus.

Citeste si...

Dezinsectie Ploiesti

Dezinsectie Ploiesti

Importanta serviciilor de dezinsectie Ploiesti In mod evident, toata lumea a auzit despre serviciile de …

Close