Saturday , December 7 2024

Keratorefractometrie

Ce legatura exista intre cataracta si keratorefractometrie?

Cataracta este o afectiune medicala caracterizata prin incetosarea cristalinului din ochi care duce la incetosarea sau pierderea vederii. In momentul in care discutam despre aceasta afectiune oftalmologica este inevitabil sa nu discutam si despre keratorefractometrie.

O lentila normala transparenta permite luminii sa treaca prin partea din spate a ochiului. In cazul cataractei, proteinele din ochi se descompun, iar cristalinul devine tulbure, impiedicand transmiterea adecvata a luminii. Cataracta este foarte frecventa si este cauza majora a mai mult de jumatate din orbirea din lume.

La fel ca si glaucomul, cataracta este de obicei asociata cu imbatranirea si se poate dezvolta la unul sau ambii ochi. Cu toate acestea, cele doua nu sunt asociate. Glaucomul este cauzat de afectarea nervului optic care ar putea duce la pierderea vederii fara avertisment.

Simptomele glaucomului includ dureri severe de ochi si cap, vedere incetosata sau incetosata si aparitia unor cercuri de culoarea curcubeului in jurul luminilor stralucitoare. Tratamentul glaucomului, la fel ca si al cataractei, poate include atat chirurgia cu laser, cat si chirurgia traditionala.

De ce este nevoie de keratorefractometrie?

Inainte de efectuarea unei operatii de cataracta, exista diverse investigatii necesare pentru interventia chirurgicala. Aici ne putem duce cu gandul la keratorefractometrie, insa exista si alte aparaturi pentru investigatii.

Referitor la interventiile chirurgicale pentru cataracta mentionam faptul ca exista diverse proceduri. Aici putem sa dam drept exemplu In aceasta operatie, energia ultrasunetelor este folosita pentru a descompune sau emulsiona cataracta. Cataracta este apoi aspirata, iar in locul ei este introdusa o lentila protetica.

Un alt tip de operatie a cataractei este extractia extracapsulara a cataractei, care este recomandata pacientilor cu cataracta in stadiu mai avansat. Aceasta implica indepartarea manuala a lentilei in timp ce capsula este lasata intacta.

O lentila intraoculara sau IOL este introdusa dupa indepartarea lentilei. Dupa operatia de cataracta, vi se va sfatui sa purtati un plasture pentru ochi si sa va puneti un scut pentru ochi noaptea.

Chirurgia cataractei este o procedura ambulatorie. Recuperarea este de obicei rapida si complicatii, cum ar fi endoftalmita si dezlipirea de retina, pot aparea, dar sunt mai putin frecvente.

Simptomele cataractei

KeratorefractometrieProcesul de depunere a proteinelor in formarea cataractei este gradual. Astfel, cataracta se dezvolta de obicei lent in timp. Din acest motiv, multi pacienti nu observa simptomele imediat. Simptomul major si cel mai proeminent al cataractei este vederea incetosata sau redusa. Simptomele variaza in functie de tipul si localizarea cataractei.

Pe langa incetosarea vederii, cataracta duce de obicei la miopie progresiva, precum si la dificultati de a vedea noaptea sau de a distinge culorile si chiar la dublarea vederii. Aceste simptome pot duce la dificultati functionale si pot fi uneori debilitante.

Cauzele aparitiei cataractei

Cataracta poate fi cauzata de mai multi factori. Dintre acestia, imbatranirea este cea mai frecventa. De-a lungul timpului, proteinele din lentilele oculare degenereaza si se degradeaza, rezultand ceea ce este vazut ca pete albe in ochi. Alte boli cum ar fi diabetul zaharat, precum si leziunile traumatice ale ochilor, atat penetrante, cat si contondente, pot duce si la formarea cataractei.

Alte cauze posibile includ expunerea semnificativa la radiatii, medicamente (cum ar fi steroizi), infectii (cum ar fi varicela si rubeola) si fumatul de tigara. Genetica joaca de asemenea un rol in dezvoltarea cataractei. Cataracta congenitala poate aparea si la copii si este de obicei o componenta a unui sindrom genetic, cum ar fi sindromul Down, sindromul Turner, sindromul Edward si boala Alport, pentru a numi cateva.

Concluzie

Cataracta este asadar o afectiune oftalmologica pentru care operatia reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament. Exista diverse investigatii necesare inaintea unei operatii pentru cataracta, iar aici ne gandim automat la keratorefractometrie.

Citeste si...

Medic Stomatolog Brasov

Medic Stomatolog Brasov

Medic Stomatolog Brasov Alegeti un Medic Stomatolog Brasov cat mai bun. Nu trebuie sa ignorati …

Close