Ce biserica fortificata ar trebui sa vizitez?
Te-ai gandit vreodata sa vizitezi o biserica fortificata din Romania? Cu siguranta daca te-ai gandit la acest lucru, ai inceput sa cauti informatii despre fiecare astfel de biserica din tara.
Ei bine, trebuie sa iti aducem la cunostinta faptul ca in Transilvania exista multe biserici fortificate. Aproape fiecare judet din aceasta regiune a tarii se mandreste cu o astfel de biserica.
In randurile de mai jos vei descoperi exemple in ceea ce priveste bisericile fortificate din tara. Daca vei continua sa citesti pana la final vei putea sa te hotarasti spre ce biserica fortificata ar trebui sa te orientezi. Totul va fi mult mai usor pentru tine cand iti vei cunoaste toate optiunile.
Biserica fortificata: Informatii generale
Inainte de a discuta despre optiunile pe care le ai cand vine vorba despre vizitarea unei biserici fortificate, iata ce sunt acestea! Asadar, o biserica fortificata este un lacas de cult precum o biserica despre care nu se poate spune ca e fortificata.
Diferenta consta insa in faptul ca o biserica este inconjurata de ziduri sau are forma unui castel. O biserica de acest fel are de asemenea diverse elemente ale arhitecturii militare pentru aparare.
Trebuie mentionat faptul ca fiecare biserica de acest fel este independenta de fortificatiile din oras. In tara exista mai multe optiuni dupa cum deja am mai spus, iar cateva dintre ele sunt prezentate in continuare.
Biserici fortificate in Romania
Cele mai multe biserici fortificate de pe teritoriul Romaniei se afla in Transilvania. Daca ti-ai propus sa vizitezi o biserica fortificata tine cont de urmatoarele propuneri:
1. Biserica fortificata Prejmer
Una dintre cele mai cunoscute biserici evanghelice din tara dar si din intregul est al Europei este Biserica Prejmer. Inca din anul 1999 aceasta biserica face parte din Patrimoniul UNESCO, la fel ca alte biserici fortificate din Romania.
Ceea ce poate te va surprinde este vechimea bisericii. Bazele constructiei au fost puse de catre Cavalerii Teutoni inca din anul 1218. De mentionat este faptul ca aceasta biserica a fost inclusa si in Ghidul Verde Michelin. Mai mult decat atat, este singura destinatie din Romania cu trei stele. Daca alegi sa vizitezi aceasta biserica poti de asemenea sa vezi si Cetatea Prejmer.
2. Biserica fortificata Harman
O alta optiune interesanta atunci cand vine vorba despre bisericile fortificate o reprezinta biserica de la Harman. Si istoria acesteia este legata de Cavalerii Teutoni. Aceasta biserica a fost desemnata monument istoric, si poate fi vizitata alaturi de camari, capela, turnui, muzeul etnografic, turnul clopotnita.
Comparativ cu multe biserici fortificate din tara construite in stil gotic, aceasta este construita in stilul baroc. De mentionat este faptul ca orga bisericii functioneaza si in clipa de fata. Bancile din centru destinate femeilor casatorite reprezinta o caracteristica a acestei biserici. Acestea sunt onfectionate din grinzi de brad si fara spatar.
Nu iti putem spune decat ca daca vei vizita aceasta biserica fortificata vei admira interiorul decorat cu covoare cu motive orientale.
3. Biserica de la Viscri
Ultima optiune prezentata in acest articol o reprezinta biserica de la Viscri. Este de asemenea situata in judetul Brasov si este un monument istoric inclus in Patrimoniul UNESCO din 1999.
Aceasta biserica a fost construita in secolul al XIII-lea, si este foarte bine conservata si in clipa de azi si poate fi vizitata. Aici poate fi vizitat si un muzeu care prezinta biecte si straie populare ale sasilor care au locuit in zona.